Időjárás

Ayia Napát tartják az egész Mediterráneum legmelegebb helyének. Nem véletlen ez, hiszen Európa legkeletibb pontja, így időjárása eltér a páfoszitól, ami Ciprus nyugati oldalán helyezkedik el és inkább hasonlít a Közel-Kelet éghajlatára. Nyara nagyon száraz és még a viharok és az eső is elkerülik Ayia Napát szinte egész évben.

Ayia Napa főszezonban

Ayia Napa főszezonban – Fotó: Pixabay

2010 volt az elmúlt időszak legmelegebb nyara, ekkor rekord hőmérsékletet, 46,6 fokot mértek. Szerencsére a meleg nyári napok hőségét a tengeri szellő kicsit kellemesebbé teszi, ellentétben a sziget belsejével, ahol a tél 2 fokkal hidegebb, mint itt és a nyár 4-5 fokkal melegebb, mint a parton.

Júniustól kora szeptemberig szinte minden nap 30 fok feletti a hőmérséklet, míg júliusban és augusztusban 40 fokig is felkúszik a hőmérő higanyszála. Egészen novemberig a hőmérséklet nem süllyed 20 fok alá és decemberben is gyakori, hogy több mint 20 fok van, bár rövidebb ideig, mint nyáron.

A leghidegebb hónapok közé tartozik január és február, mert ilyenkor akár 10 fok alá is süllyed a hőmérséklet, de akadnak olyan napok, amikor 20 fok van. Ugyan változékony az idő, de még ilyenkor is sokat süt a nap. Éjszaka természetesen lehűl itt is a levegő, kivéve júliusban és augusztusban, mert ilyenkor a nappali és éjszakai hőmérséklet szinte azonos.

Most pedig nézzük meg, hogy a különböző hónapokban milyen idő van Ayia Napán és körnéykén:

Ayia Napa januári időjárás: január februárral együtt a leghidegebb téli hónap Cipruson. A part menti területeken az éjszakai hőmérséklet gyakran 7-8 fokra is lesüllyed. Januárban a maximum hőmérséklet általában 16-18 fok. Ezenkívül január a második legcsapadékosabb hónap a szigeten. Volt már rá példa pár éve, hogy hó is esett, de az természetesen nagyon gyorsan elolvad. A hósesés inkább a hegyekben jellemző.

Az igazság az, hogy Ayia Napán a legtöbb szálloda és étterem bezár januárban, elég kihalt a téli időszakban, természetesen lehet azért kirándulni és még magunkba szívhatunk egy kis D-vitamint is, persze nem bikinis napozásról beszélek. 🙂

Ayia Napa télen

Ayia Napa télen – Fotó: Pixabay

Ayia Napa februári időjárás: februárban már sokat süt a nap, de az UV sugaraktól azért még nem kell tartani. Február az egyik leghidegebb téli hónap és sok eső is esik. Összehasonlítva decemberrel és januárral, azért a csapadék mennyisége csökken, de természetesen ez változó. Vannak évek, amikor nagyon kevés a csapadék télen, van amikor sok. A februári időjárás elég szeszélyes.

A hőmérséklet is hasonló, mint januárban, talán az éjszakák kicsit hűvösebbek.  Februárban kezdődik Cipruson a mandulafák virágzása is, nagyon szép látvány.

Ayia Napa márciusi időjárás: Márciusban kezdődik a tavasz Cipruson, így Ayia Napán is. Emelkedik a napsütéses órák száma (8 órát is süt már a nap ilyenkor), magasabb a hőmérséklet is – 19-20 fok. Éjjel még azért nincs túl meleg, csak kb. 7 fok.

Ayia Napa környékét bátran felfedezhetjük már márciusban, kirándulásra tökéletes az idő. Még nincs túl meleg, így sokkal kellemesebb a túrázás vagy a tengerparti séta.

Ayia Napa tavasszal

Ayia Napa tavasszal – Fotó: Pixabay

Ayia Napa áprilisi időjárás: Áprilisban már érezhetően emelekedik a hőmérséklet, már 23-25 fok is lehet Ayia Napán. Sok turista már a tengerben is megmártózik, bár még nem túl meleg a víz. Éjjel általában 11-13 fok van, tehát még elég hűvös.

Eső még eshet, de már sokkal kisebb az esélye, mint márciusban vagy éppen februárban. Áprilisban lehet szeles idő, főleg a tengerparton. Nyugodtan járjuk be Ayia Napa környékét, mert a nyári hónapokban túl nagy ahhoz a forróság.

Ayia Napa májusi időjárás: Ayia Napán májusban már 27 fok is lehet (itt általában magasabb a hőmérséklet, mint a nyugati parton). Beindul a nyári szezon, érkeznek a turisták és már meg is tudunk mártózni a tengerben, főleg május vége fele. Hosszú lubickolásra még egy kicsit hűvös – 19-20 fok, de ugye ízlések és pofonok. 🙂

Éjjel kb. 16-17 fok van, így már kellemesebb az idő az esti sétákhoz is. Májusban már szinte nem esik az eső, maximum átlagosan 2 napot. Természetesen ez változhat, de azért nem kell hosszan tartó rossz időre számítanunk.

Ayia Napa júniusi időjárás: beköszönt az igazi, meleg nyár Ayia Napára. A nappali hőmérséklet 30 fok, éjjel sem megy le a hőmérő higanyszála 20 fok alá. Ez már az abszolút strandszezon ideje. Ugyan még kirándulhatunk is, de azt főleg a kora reggeli és délelőtti időszakra időzítsük. A legtöbb időt úgyis a parton fogjuk tölteni a nagy melegben. Ott pedig különböző vízi sportot is kipróbálhatunk.

Ayia Napa nyáron

Ayia Napa nyáron – Fotó: Pixabay

Ayia Napa júliusi időjárás: Ayia Napán a forró nyár kezdete a július. A hőmérséklet 32-33 fok, az égen egy felhőt sem látni és egy csepp eső sem szokott esni. Nem árt ekkor már vigyázni az UV sugarakkal, mert elég magas júliusban már az UV index. A naptej, a napernyő és a kalap a fejre már elengedhetetlen ilyenkor a strandon és persze ne feledkezzünk meg a sok folyadékról sem.

Éjjel sem hűl sokat a levegő, ekkor is kb. 22 fok van. A kirándulást ilyenkor már inkább ne erőltessük, mert túl meleg van hozzá. A késő esti séták viszont nagyon kellemesek egy forró nap után.  A legjobb júliusban a “víz alatt tölteni az időt”, próbáljuk ki a snorkellingezést vagy búvárkodást.

Ayia Napa augusztusi időjárás: augusztus július mellett a legforróbb nyári hónap. Ilyenkor nagyon magas a páratartalom is, ami még elviselhetetlenebbé teszi a hőséget. 33 fok és annál magasabb hőmérséklet uralkodik ilyenkor Ayia Napán.

Aki teheti az a strandon van, de ne feledkezzünk meg bőrünk védelméről sem. A déli órákban ne legyünk a parton, érdemes egy kis sziesztát tartani és délután 3-4 óra fele visszatérni a tengerpartra.

Éjjel is 23 fok van, akkor sem lesz részünk túl sok hűvösben. Esőre meg pláne ne számítsunk, szinte 0% esélye van az augusztusi hűsítő záporoknak. Néha jól jönne ilyenkor egy kis frissítő eső, de ez egyáltalán nem jellemző Ciprus éghajlatára.

Ayia Napa szeptemberi időjárás: augusztusban is tart a ciprusi nyár, Ayia Napán a hőmérséklet kb. 31 fok, éjjel pedig 20-21. Egy kicsit már hűl a levegő, de még mindig élvezhetjük a nyári meleget.

Az iskolaszezon beindul, tehát a parton is kevesebben vannak már augustusban, kicsit nyugisabbá válik Ayia Napa. A tengervíz is tökéletes az úszáshoz, még mindig 26 fokos. A vízi vidámparkok is nyitva tartanak októberig, oda is érdemes még ellátogatni.

Ayia Napa ősszel

Ayia Napa ősszel – Fotó: Pixabay

Ayia Napa októberi időjárás: érezhetően kezd a levegő hűlni, főleg éjjel. A nappali hőmérséklet 28-29 fok körül mozog, míg éjszaka pedig 17-18 fok van. A tengervíz még mindig alkalmas a fürdésre, 24 fokos.

Sok esőre se számítsunk, néha október elején már van pár zápor, de még mindig nincs jelentős csapadék. Átlagosan 1-4 napot esik az eső októberben.

Újból kirándulhatunk, mert napközben már megszűnik a hőség. Felfedezhetjük Ayia Napa környékét is.

Ayia Napa novemberi időjárás: a kellemes kora őszi vénasszonyok nyarát felváltja a hűvösebb idő. Bár sokszor előfordul, hogy még november elején is lehet fürödni a tengerben. Ayia Napán is kezdenek bezárni a hotelek és az éttermek. Ez általában függ az időjárástól is.

Napközben még mindig 23-24 fok van, de éjjel már kicsit hűvösebb 13-14 fok. A tenger is már csak 21 fokos, de még lehet benne úszni. November újból a kirándulások ideje, mert megszűnik a nappali hőség és sokkal kellemesebb az idő, mint júliusban és augusztusban.

Ayia Napa télen

Ayia Napa télen – Fotó: Pixabay

Ayia Napa decemberi időjárás: Ayia Napára is beköszönt a tél decemberben, persze ne számítsunk zord, téli hideg időre. Még ilyenkor is járkálhatunk pólóban, mert a nappali hőmérséklet 19 fok is lehet. Szélcsendes napsütötte helyeken pedig még barnulni is fogunk.

A decemberi időjárás azért kissé már szeszélyes, eső is eshet; átlagosan 7 napot decemberben, de ez még nem a leghidegebb téli idő Cipruson. Éjjel már lemegy a hőmérséklet 9-10 fokra is. Kirándulásra és tengerparti sétákra azért még mindig alkalmas az idő.

Ayia Napa – tenger hőmérséklete:

A Földközi-tenger

A Földközi-tenger – Fotó: Pixabay

Nyáron kellemesen meleg a tengervíz, akár 28 fokig is felmegy a hőmérséklete.

Most pedig nézzük meg, hogy januártól decemberig hogyan alakul a tengervíz átlaghőmérséklete Ayia Napán:

január: 18°C
február: 17°C
március: 17°C
április: 18°C
május: 21°C
június: 24°C
július: 27°C
augusztus: 28°C
szeptember: 28°C
október: 26°C
november: 23°C
december: 20°C