Látnivalók

Ayia Napa elsősorban nem a látnivalóiról híres, hanem egy igazi partiváros. Ezt a tévhitet most el kell oszlatnom, mert igenis vannak látnivalók Ayia Napában és nem is igazán kell őket keresni.

Ayia Napa kolostor

3984275207_83433b08c8_z

Ayia Napa szívében található a 400 éves Ayia Napa kolostor. Az 1500-as években építették a velenceiek, az 1570-es török invázó előtt. Igazából kicsit hasonlít egy középkori kastélyra. Az előtte álló platánfa egyesek szerint 600 éves. Az 1950-es években újították fel és azóta is fontos szerepet tölt be a város életében.

Helyszín: Ayia Napa, Ammochostos
Nyitvatartás: télen 09:30-15:00, nyáron 09:30-21:00, egész évben nyitva tart

Makronissos (Macronissos) sírok

Makronissos_Tombs_in_Ayia_Napa_22

A Macronissos sírok Ayia Napa keleti részén fekszenek és tulajdonképpen egy régészeti lelőhely, amit 1989-ben kezdtek feltárni. 19 – hellén és római időszakból származó – sziklába vésett sír került napvilágra. Sajnos már a 18. és 19. században is sírrablók áldozatául estek a sírok.

A sírok bejárata négyszögletes, amelyeket erdetileg födémmel zártak le. A sírkamrában középen egy árok húzódik és 3 padsor az egyes oldalakon. Még máglyákat is találtak a sírkamrák közelében. A halottakat eredetileg agyag szarkofágban temették el, az egyiket megnézhetjük a Thalassa Múzeumban, Ayia Napa központjában. Egy téglalap alakú, fekete kövekből épült szentély is látható itt.

Természetesen kirándulhatunk is Ayia Napa környékén. Az egyik ilyen úti cél lehet Cape Greco.

12202071144_a89644c173_z (1)

Mit is csinálhatunk itt? Nos, a következőket:

  • túrázhatunk
  • sziklaugrás
  • tengeri barlangok felfedezése
  • búvárkodás
  • horgászás
  • madárlesre mehetünk
  • kerékpározhatunk
  • strandolhatunk a Konnos Bay Beach-en
  • megcsodálhatjuk a naplementét

Protaras és Ayia Napa között a Cape Greco Nemzeti Parkerdő, amit 1993-ban alapítottak. A nyugalom oázisa, amely minden évszakban valami különlegeset nyújt a látogatónak. 384 hektáron húzódik, amit egykor sűrű erdőségek borítottak, mára már sajnos ezek eltűntek, ugyanis az 1910 és 1920 közötti időszakban Paralimini gőzmalmait látta el fával.

Sajnos a lassan növő borókafenyő azóta sem tudott elszaporodni és úgy elterjedni, mint a 20. század elején. A növényzet manapság ugyan ritka, de 14 – csak Cipruson honos – növényfajta is megtalálható itt. Tavasszal nagyon sok virág tarkítja a tájat, köztük néhány különleges orchidea fajta is.

Vadászni szerencsére nem szabad. Az őshonos állatok közé tartozik itt a róka, nyúl és a sündisznó is. Ezenkívül több mint 80 fajta madár, amelyek között vannak költöző madarak is. Az ide látogatók sok gyíkot és pillangót is megpillanthatnak.

Egy apró kápolna –  Agioi Anargyroi –  is található a közelben, nagyon sok esküvői fotót készítenek itt. Közelében fekszik a remete barlangja, amelynek emlékét számos helyi legenda őrzi. Egy másik különleges látnivaló a küklopsz barlangja a park keleti felén.

A Cape Greco-i földnyelven egy helyes kis világítótorony fekszik, ha elgyalogolunk ide, akkor egy Aphroditének szentelt templom nyomait is felfedezhetjük. A park keleti felén található Konnos Bay, ami egy lélegzetelállítóan szép, kristálytiszta vizű strand. A környéken található egy szálloda – Grecian Park Hotel – és apartmanok, természetesen pár jó kis étterem is.

Több túraútvonal között is válogathatunk, amelyek összesen 16 km hosszúak. Érintik a park legszebb látnivalóit és táblákkal is jelölték őket. 4 km hosszú kerékpáros túraútvonal húzódik Cape Greco területén, valamint egy kijelölt piknikező hely is. A köves tengerfenéknek és a tenger alatti barlangoknak köszönhetően a víz alatti élet igen élénk, pont ezért alkalmas a sznorkelingezőknek és búvároknak is. Sokan hódolnak a horgászatnak is errefele.

Ayia Napa Sea Caves – tengeri barlangok

9284189664_e6e7eb645f_z

Számtalan tengeri barlang található Ayia Napa keleti részén egészen a Cape Greco Nemzeti Parkig. Ezek a tengeri barlangok csak a tenger irányából közelíthetőek meg. Sok közölük elérheti a 80 méter hosszúságot is. Ha apály van, akkor akár besétálhatunk vagy beúszhatunk a barlangokba. Sok hajóutat is szerveznek ide, amikor lehetőségünk van, hogy a barlang környéki kristálytiszta vízben búvárkodjunk. Gyakran láthatunk horgászó ciprusiakat, ha korán reggel keressük fel a barlangok környékét. A sziklaugrás is nagyon népszerű errefele.

Ocean Aquarium

ocean-aquarium

Ha gyerekekkel utazunk Ayia Napába, akkor mindenképpen keressük fel az Ocean Aquariumot Paralimiben. Három részre osztották fel az Ocean Aquariumot: van egy halakat bemutató rész, ahol több mint 400 halfajta látható, köztük cápák, angolnák, piranák és ráják. Ezenkívül van egy pingvinház, ahol Humboldt-pingvinek élnek és megtalálható még egy szabadtéri rész, ami a teknősöknek és krokodiloknak az otthona, meg természetesen egy kávézónak is. A trópusi kert különleges látnivaló, 12.500 négyzetméteren terül el és szabadon barangolhatunk benne.

Áprilistól októberig reggel 10 órától este 18 óráig tart nyitva, novembertől márciusig pedig 9-től 16 óráig. A belépő 13 euró felnőtteknek, 2-12 éves kor között pedig 7 euró, 2 éves kor alatt ingyenes.

Ayia Napa kikötő

6683849597_72d0155cfd_z

Ha egy tengerparti városról van szó, akkor semmiképpen se hagyjuk ki a kikötőt, mert itt mindig akad látnivaló és tennivaló is; legyen éjjel vagy nappal. Nem is beszélve a csodálatos kilátásra, ami a szemünk elé tárul.

Egykor még egy apró halászfalu volt, mára már egy modern üdülőhely, ahol a halászok hajói ugyan megtalálhatóak, de mellettük már tengeralattjárók és kalózhajók ringatónznak a tengeren, amelyek izgalmas túrákra viszik a turistákat. A kikötő tényleg bájos és általában egy nyugodt hely, ahol 1-2 órát nyugodtan eltölthetünk.

A legfrissebb halételeket természetesen a kikötő étteremeinek egyikében kell kipróbálnunk. A halételek árai elfogadhatóak, bár nem a legolcsóbbak. Ha különféle halakat szeretnénk megkóstolni, akkor érdemes a hal mezét választani.

A legjobb kikötői halétttermek: Isaac Taverna, Ocean Basket, Markos Taverna, Vassos Fish Taverna, Esperia Restaurant és Limanaki Taverna. Természetesen itt is megtalálható a tipikus turista bazár, ahol minden kapható, a szuveníroktól, a strandfelszerelésen át a ruhákig. Az árak megfizethetőek és nagyon családbarát hely. Az éttermek mellett vannak itt kávézók, bárok is, a leghíresebbek a Queen Vic és a Bulldog Inn.

A kikötőből indulnak a turistahajók is, nyáron minden nap.  Lehet választani az üvegfenekű hajók, tengeralattjárók, kalóz- és szafari hajók közül. A hajókon lehet enni-inni és esténként indulnak az ún. “bulihajók”, ahol lehet szórakozni is, a zene és a jókedv biztosított.

A pünkösdi Kataklysmos (özönvíz) ünnepét is itt a kikötőben tartják május végén – június elején. Ekkor zenekarok lépnek fel, koncerteket tartanak, táncműsorok vannak és együtt ünnepel a város apraja-nagyja.

Ayia Napa szoborpark

ayia-napa-sculpture-park

Érdekes és modern szoborpark csodálatos kilátással a Földközi-tengerre. Kellemes séta során megcsodálhatjuk ezeket a nagyszerű alkotásokat, amelyeket 2014 májusában adtak át a nagyközönségnek.

Tomaritis-Pierides tengeri életet bemutató múzeum

Collection_of_Tornaritis-Pierides_Marine_Life_Foundation,_exhibited_at_the_Thalassa_Museum_30

A Tomaritis-Pierides tengerészeti múzeum 1992 júniusában nyílt a városháza alsó szintjén. A tengeri élet múltját és jelenét mutatja be és hangsúlyozza az egyensúly fenntartásának fontosságát.

Thalassa városi múzeum

36319298

A Thalassa városi múzeum elsősorban Ayia Napa tengerészeti múltjára fekteti a hangsúlyt. Számos tengerészeti kiállítási tárgyat nézhetünk meg itt, de vannak még metszetek, szobrok és festmények is, amelyeket híres 19. és 20. századi görög és ciprusi művészek festettek .