Látnivalók

Ayia Napa elsősorban nem a látnivalóiról híres, hanem egy igazi partiváros. Ezt a tévhitet most el kell oszlatnom, mert igenis vannak látnivalók Ayia Napában és nem is igazán kell őket keresni.

Ayia Napa kolostor

Ayia Napa kolostor

Ayia Napa kolostor – Fotó: Pixabay

Ayia Napa szívében található a 400 éves Ayia Napa kolostor. Az 1500-as években építették a velenceiek, az 1570-es török invázó előtt. Igazából kicsit hasonlít egy középkori kastélyra. Az előtte álló platánfa egyesek szerint 600 éves. Az 1950-es években újították fel és azóta is fontos szerepet tölt be a város életében.

Helyszín: Ayia Napa, Ammochostos
Nyitvatartás: télen 09:30-15:00, nyáron 09:30-21:00, egész évben nyitva tart

Makronissos (Macronissos) sírok

Makronissos sírok

Makronissos sírok – Fotó: Pixabay

A Macronissos sírok Ayia Napa keleti részén fekszenek és tulajdonképpen egy régészeti lelőhely, amit 1989-ben kezdtek feltárni. 19 – hellén és római időszakból származó – sziklába vésett sír került napvilágra. Sajnos már a 18. és 19. században is sírrablók áldozatául estek a sírok.

A sírok bejárata négyszögletes, amelyeket erdetileg födémmel zártak le. A sírkamrában középen egy árok húzódik és 3 padsor az egyes oldalakon. Még máglyákat is találtak a sírkamrák közelében. A halottakat eredetileg agyag szarkofágban temették el, az egyiket megnézhetjük a Thalassa Múzeumban, Ayia Napa központjában. Egy téglalap alakú, fekete kövekből épült szentély is látható itt.

Természetesen kirándulhatunk is Ayia Napa környékén. Az egyik ilyen úti cél lehet Cape Greco.

Cape Greko

Cape Greko – Fotó: Pixabay

Mit is csinálhatunk itt? Nos, a következőket:

  • túrázhatunk
  • sziklaugrás
  • tengeri barlangok felfedezése
  • búvárkodás
  • horgászás
  • madárlesre mehetünk
  • kerékpározhatunk
  • strandolhatunk a Konnos Bay Beach-en
  • megcsodálhatjuk a naplementét

Protaras és Ayia Napa között a Cape Greco Nemzeti Parkerdő, amit 1993-ban alapítottak. A nyugalom oázisa, amely minden évszakban valami különlegeset nyújt a látogatónak. 384 hektáron húzódik, amit egykor sűrű erdőségek borítottak, mára már sajnos ezek eltűntek, ugyanis az 1910 és 1920 közötti időszakban Paralimini gőzmalmait látta el fával.

Sajnos a lassan növő borókafenyő azóta sem tudott elszaporodni és úgy elterjedni, mint a 20. század elején. A növényzet manapság ugyan ritka, de 14 – csak Cipruson honos – növényfajta is megtalálható itt. Tavasszal nagyon sok virág tarkítja a tájat, köztük néhány különleges orchidea fajta is.

Vadászni szerencsére nem szabad. Az őshonos állatok közé tartozik itt a róka, nyúl és a sündisznó is. Ezenkívül több mint 80 fajta madár, amelyek között vannak költöző madarak is. Az ide látogatók sok gyíkot és pillangót is megpillanthatnak.

Egy apró kápolna –  Agioi Anargyroi –  is található a közelben, nagyon sok esküvői fotót készítenek itt. Közelében fekszik a remete barlangja, amelynek emlékét számos helyi legenda őrzi. Egy másik különleges látnivaló a küklopsz barlangja a park keleti felén.

A Cape Greco-i földnyelven egy helyes kis világítótorony fekszik, ha elgyalogolunk ide, akkor egy Aphroditének szentelt templom nyomait is felfedezhetjük. A park keleti felén található Konnos Bay, ami egy lélegzetelállítóan szép, kristálytiszta vizű strand. A környéken található egy szálloda – Grecian Park Hotel – és apartmanok, természetesen pár jó kis étterem is.

Több túraútvonal között is válogathatunk, amelyek összesen 16 km hosszúak. Érintik a park legszebb látnivalóit és táblákkal is jelölték őket. 4 km hosszú kerékpáros túraútvonal húzódik Cape Greco területén, valamint egy kijelölt piknikező hely is. A köves tengerfenéknek és a tenger alatti barlangoknak köszönhetően a víz alatti élet igen élénk, pont ezért alkalmas a sznorkelingezőknek és búvároknak is. Sokan hódolnak a horgászatnak is errefele.

Ayia Napa Sea Caves – tengeri barlangok

Ayia Napa Sea Caves

Ayia Napa Sea Caves – Fotó: Pixabay

Számtalan tengeri barlang található Ayia Napa keleti részén egészen a Cape Greco Nemzeti Parkig. Ezek a tengeri barlangok csak a tenger irányából közelíthetőek meg. Sok közölük elérheti a 80 méter hosszúságot is. Ha apály van, akkor akár besétálhatunk vagy beúszhatunk a barlangokba. Sok hajóutat is szerveznek ide, amikor lehetőségünk van, hogy a barlang környéki kristálytiszta vízben búvárkodjunk. Gyakran láthatunk horgászó ciprusiakat, ha korán reggel keressük fel a barlangok környékét. A sziklaugrás is nagyon népszerű errefele.

Ocean Aquarium

Ocean Aquarium

Ocean Aquarium – Fotó: Pixabay

Ha gyerekekkel utazunk Ayia Napába, akkor mindenképpen keressük fel az Ocean Aquariumot Paralimiben. Három részre osztották fel az Ocean Aquariumot: van egy halakat bemutató rész, ahol több mint 400 halfajta látható, köztük cápák, angolnák, piranák és ráják. Ezenkívül van egy pingvinház, ahol Humboldt-pingvinek élnek és megtalálható még egy szabadtéri rész, ami a teknősöknek és krokodiloknak az otthona, meg természetesen egy kávézónak is. A trópusi kert különleges látnivaló, 12.500 négyzetméteren terül el és szabadon barangolhatunk benne.

Áprilistól októberig reggel 10 órától este 18 óráig tart nyitva, novembertől márciusig pedig 9-től 16 óráig. A belépő 13 euró felnőtteknek, 2-12 éves kor között pedig 7 euró, 2 éves kor alatt ingyenes.

Ayia Napa kikötő

Ayia Napa kikötője

Ayia Napa kikötője – Fotó: Pixabay

Ha egy tengerparti városról van szó, akkor semmiképpen se hagyjuk ki a kikötőt, mert itt mindig akad látnivaló és tennivaló is; legyen éjjel vagy nappal. Nem is beszélve a csodálatos kilátásra, ami a szemünk elé tárul.

Egykor még egy apró halászfalu volt, mára már egy modern üdülőhely, ahol a halászok hajói ugyan megtalálhatóak, de mellettük már tengeralattjárók és kalózhajók ringatónznak a tengeren, amelyek izgalmas túrákra viszik a turistákat. A kikötő tényleg bájos és általában egy nyugodt hely, ahol 1-2 órát nyugodtan eltölthetünk.

A legfrissebb halételeket természetesen a kikötő étteremeinek egyikében kell kipróbálnunk. A halételek árai elfogadhatóak, bár nem a legolcsóbbak. Ha különféle halakat szeretnénk megkóstolni, akkor érdemes a hal mezét választani.

A legjobb kikötői halétttermek: Isaac Taverna, Ocean Basket, Markos Taverna, Vassos Fish Taverna, Esperia Restaurant és Limanaki Taverna. Természetesen itt is megtalálható a tipikus turista bazár, ahol minden kapható, a szuveníroktól, a strandfelszerelésen át a ruhákig. Az árak megfizethetőek és nagyon családbarát hely. Az éttermek mellett vannak itt kávézók, bárok is, a leghíresebbek a Queen Vic és a Bulldog Inn.

A kikötőből indulnak a turistahajók is, nyáron minden nap.  Lehet választani az üvegfenekű hajók, tengeralattjárók, kalóz- és szafari hajók közül. A hajókon lehet enni-inni és esténként indulnak az ún. “bulihajók”, ahol lehet szórakozni is, a zene és a jókedv biztosított.

A pünkösdi Kataklysmos (özönvíz) ünnepét is itt a kikötőben tartják május végén – június elején. Ekkor zenekarok lépnek fel, koncerteket tartanak, táncműsorok vannak és együtt ünnepel a város apraja-nagyja.

Ayia Napa szoborpark

Ayia Napa szoborpark

Ayia Napa szoborpark

Érdekes és modern szoborpark csodálatos kilátással a Földközi-tengerre. Kellemes séta során megcsodálhatjuk ezeket a nagyszerű alkotásokat, amelyeket 2014 májusában adtak át a nagyközönségnek.

Tomaritis-Pierides tengeri életet bemutató múzeum

A Tomaritis-Pierides tengerészeti múzeum 1992 júniusában nyílt a városháza alsó szintjén. A tengeri élet múltját és jelenét mutatja be és hangsúlyozza az egyensúly fenntartásának fontosságát.

Thalassa városi múzeum

A Thalassa városi múzeum elsősorban Ayia Napa tengerészeti múltjára fekteti a hangsúlyt. Számos tengerészeti kiállítási tárgyat nézhetünk meg itt, de vannak még metszetek, szobrok és festmények is, amelyeket híres 19. és 20. századi görög és ciprusi művészek festettek .

Thalassa múzeum

Thalassa múzeum – Fotó: Pixabay