Strandok

Ayia Napa 14 kékzászlós stranddal büszkélkedhet, ezek keletről nyugatra a következők:
Konnos Bay, Kermia, Ammos tou Kambouri, Glyki Nero, Pantachou, Loukkas tou Manti, Katsarka, Pernera, Vathia Gonia (Sandy Bay), Nissi, Nissi Bay, Lanta, Macronissos és Agia Thekla.

A legtöbb strandon áprilistól októberig vízimentő szolgálat működik. Minden strandon található egy hirdetőtábla, ahol információt kaphatunk róla, hogy van-e vízimentő és mosdó a parton. A legtöbb helyen természetesen van kisebb-nagyobb étterem és különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk.

Nissi Beach és Nissi Bay

Nissi Beach - Ayia Napa

Nissi Beach – Ayia Napa – Fotó: Pixabay

Nissi Beach Ayia Napa legnépszerűbb strandja és a legismertebb is. Tulajdonképpen 2 strandból áll; az egyik hosszú és mindig zajlik az élet rajta, a másik kisebb és nyugodtabb hely. Mindkét partot aranyló színű homok borítja. A tenger nagyon sekély és kristálytiszta, több száz méteren besétálhatunk a vízbe anélkül, hogy a derekunkig érne. Sok kisebb homokpad is található a sekély tengerben.

Számtalan vízi sportot kipróbálhatunk, többek között lehet vízibiciklizni, parasailingezni, banánozni, jetskizni, strandröplabdázni és még búvárkodni is. A görög “nissi” szó egyébként kis szigetet jelent és tényleg van egy kicsi sziget, ahová átsétálhatunk a sekély vízben, tavasszal még akár száraz lábbal is.

Nissi Beach könnyen megközelíthető a kikötő irányából a partmenti sétányon keresztül vagy autóval a Nissi Avenue-ról. A parton sem éhen, sem szomjan nem maradunk, mert számos snack bár és kávézó található. A parton vannak mosdók, zuhanyzók és öltözők is.

A strand keleti része sokkal nyugodtabb és relaxáltabb, míg a másik felén – Nissi Bay Beach Bar környékén – állandóan partiznak és szórakoznak a fiatalok, így itt állandóan szól a zene; csöndre nem igazán számíthatunk. Vannak itt habpartik, beach partik és neves DJ-k is fellépnek, celebek is felbukkannak – ennek megfelelően a közönség is kicsit magamutogató, sok a smink és kevés a ruha. 

Itt novemberben ér véget a szezon, ekkor kiürül a strand és a vízisportszer kölcsönzők is bezárnak egészen áprilisig. Még decemberben is gyakran mérnek errefele 25 fokot, így elkirándulhatunk ide. Minden békés és nyugalmas, teljesen ellentéte a nyári hónapoknak.

Vathia Gonia – Sandy Bay

Sandy Beach

Sandy Beach – Fotó: Pixabay

Sandy Bay két földnyelv közé ékelődött be; Nissi Beach található az egyiken, a másikon pedig a hosszú tengerparti sétány. Csodálatos kilátás nyílik innen Ayia Napára. Ez a fehérhomokos és sekély vizű tengerpart elsősorban a kisgyermekes családok körében kedvelt. Sokkal nyugodtabb, csöndesebb és kevésbé harsány.

Ahogy Nissi Beach-en itt is lehet motorcsónakozni, parasailingezni, jetskizni, pipával búvárkodni és mélytengerben búvárkodni. Itt is vannak tengerparti éttermek, ahol friss és finom ételeket szolgálnak fel.

Könnyen megközelíthető autóval vagy kerékpárral a Nissi Avenue irányából vagy éppen gyalog a tengerparti sétányon. Még busszal is eljuthatunk ide, ha felszállunk a Waterparkból közlekedő buszra, ami áthalad a Nissi Avenue-n a városközpont felé, mielőtt Protarasba és Paraliminibe indul.

Loukkas tou Manti

Ennek a stradnak több neve is van, mert több homokos részből áll; de az összefoglaló és hivatalos elnevezése a Loukkas tou Manti. Használják még a Limanaki Beach, Harbour Beach, Grecian Bay és “town beach” nevet is. A kikötőhöz közel található és hogy még jobban bekeveredjünk a középső részét még illetik a Pantachou, keleti felét pedig a Glyki Nero névvel is. 

Ez az Ayia Napa központjához legközelebb eső strand, így sok turista számára nagyon könnyen megközelíthető. Aranyló homok borítja itt is a partot és szép tiszta. A part mentén, amerre a szem ellát 4 és 5 csillagos hotelek fekszenek és sok közölük egy-egy strandrészt lekerített a hotel vendégeinek.

Ez ugyan nem olyan trendi strand, mint Nissi Beach és nem tartanak itt beach partikat sem, de ennek ellenére főszezonban ez is elég zsúfolt tud lenni. Igazi multikulturális hely, ahol mindenféle korosztály is megtalálható.

Kipróbálhatunk különböző vízi sportokat, megebédelhetünk és az egész család teljes biztonságban érezheti itt magát a sekély tengervízben. A part kikötő felé eső része kicsit köves és sziklás. A városközpontból és a hotelekből lesétálhatunk ide, még autóba vagy buszra sem kell szállnunk.

Konnos Bay

Konnos Bay

Konnos Bay – Fotó: Pixabay

Ciprus egyik legszebb strandjaként tartják számon az Ayia Napa és Protaras között félúton (mindkettőtől 5km-re található) fekvő partszakaszt a Cape Greco Nemzeti Parkban. Rengeteg turista látogatja, de nagyon népszerű a helyiek körében is főleg hétvégén és ünnepnapokon. A gyönyörű fehér homok és a kristálytiszta víz sok motorcsónakost és jachttulajdonost is vonz, sokan kikötnek itt, akár csak pár órára.

Fenyőerdőkkel tarkított sziklás földnyelv öleli körbe a strandot és a partra vezető kanyargós úton számos megállóhely van, ahonnan képeslapra illő fotókat készíthetünk. Ez az út egy kisebb parkolóba vezet, ahol leparkolhatunk és onnan megközelíthetjük a tengerpartot vagy a Grecian Park Hotelből, a hegytetőről lépcsők vezetnek le ide, azon is lesétálhatunk.

Ezen a strandon különleges műanyag napágyakat is bérelhetünk. Picit csónakhoz hasonlítanak, belefekhetünk a vízen és ringatózhatunk ameddig a kedvünk tartja. Az angol elnevezésük: floating sunbed.

A fenyők árnyékában ehetünk és ihatunk a kis snack bárokban és természetesen különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk; például banánozhatunk, kipróbáhatjuk a “flying fisht” és a “ringót” is.

Makronissos Beach

Makronissos Beach

Makronissos Beach – Fotó: Pixabay

Makronissos Beach 3 kisebb strandot foglal magába. A fő strand a leghosszabb, amit aranyló homok borít  és két oldalt két kisebb part fogja közre. Ezek a strandok Ayia Napa nyugati részén találhatóak, amelyek külföldi és helyi turistákat egyaránt vonzanak. Ez az a hely, ahová elvonulhatunk egy jó könyvvel napozni.

Mivel a víz sekély, ezért ideális és biztonságos hely kisgyermekes családoknak is. Természetesen itt is falatozhatunk, vagy éppen aktívan is eltölthetjük a pihenésünket, mert különböző vízi sportokat is űzhetünk.

A Nissi Avenue irányából autóval vagy kerékpárral is megközelíthető, de buszra is ülhetünk, ami a Waterparkhoz megy (annak a végállomása). Télen még kite szörfösökkel is találkozhatunk, ha a széljárás kedvező.

A Makronissos Beach egy kis öble ad otthont a Makronissos Beach Club-nak, ahol hatalmas beach partikat tartanak nyaranta, mint például a híres Kandi Beach Party-t. Minden pénteken beindul itt az élet turisták ezrei látogatnak el ide és szórakoznak egy éjen át. Neves nemzetközi DJ-ket és MC-ket szoktak meghívni, csak pár név az elmúlt években fellépő művészek közül: Cameo, Wiley, Skepta, Artful Dodger, Ms Dynamite, Tempa T, Trilla, Funky Dee, Crazy Cousinz, Luck N Neat és Adam Deacon.

Ciprus érdekes ókori emlékeinek is helyet ad Makronissos Beach, ugyanis hellén és római sírok találhatóak itt.

Landa Beach

Landa Beach

Landa Beach – Fotó: Pixabay

Landa Beach egy egészen apró, homokos strand Nissi és Macronissos Beach között. Sokan a Golden Beach néven is emlegetik, különösen a helyiek, köszönhető ez az aranyszínű homoknak és a kristálytiszta víznek.

Kicsit nyugalmasabb hely, mint Nissi; ennek ellenére főszezonban eléggé zsúfolt is lehet a part (különösen hétvégéken), amikor a helyiek is lejönnek ide úszni és napozni. A snack bár természetesen innen sem hiányozhat és mindenféle vízi sportokat is kipróbálhatunk.

Ez szintén a Nissi Avenue irányából közelíthető meg, ugyanazzal a busszal, ami a Waterpark-ba megy. A strandhoz közel egy piknikező terület is található, ahová sokan járnak grillezni; még egy kis játszótér is van a gyerekeknek.

Kermia Beach – Ammos Tou Kambouri Beach (Limnara Beach)

Kermia Beach

Kermia Beach – Fotó: Pixabay

Kermia az egy apró öböl, amit sokan Limnara Beach-nek is neveznek és néhány kilométerre fekszik Ayia Napától (a Cape Greco Nemzeti Park szélén). Legkönnyebben a Kermia Beach Bungalows üdülőkomplexum irányából közelíthető meg, de gyalog is elsétálhatunk ide a part menti úton, ami az Ayia Napa kikötőjétől Cape Greco-ba vezet. Egy csendes és nyugodt hely, ahol tényleg kikapcsolódhatunk.

Ammos Tou Kambouri egy kicsit félreeső helyen található, ahová még “rendes út” sem vezet, az Ayia Napa tengeri barlangok (Sea Caves) után fekszik. Csendes strand, ahol számos sziklamedencét is láthatunk.

Pernera és Katsarka Beach

Katsarka Beach nagyon közel található a kikötőhöz és itt a mély víz hódolóinak kedvez a tenger. Pont ezért nem igazán alkalmas, ha gyerekkel utazunk Ciprusra.

Pernera Beach a kikötővel ellenkező irányban fekszik, közel Sandy Bay-hez (Vathia Gonia Beach). Az előbbivel ellentétben kristálytiszta és alkalmas családi fürdőzésre is. Különböző vízi sportokat itt is kipróbálhatunk, frissítő csak limitált mennyiségben kapható.

Ayia Thekla

Ayia Thekla

Ayia Thekla – Fotó: Pixabay

Ayia Thekla Ayia Napa lenyugatibb strandja és több, kisebb partszakaszból áll. Nyugodt hangulat uralkodik itt, kivéve nyaranta, amikor a part közeli villákból sokan strandolnak ezen a parton. Ezt a strandot tényleg nem túl sok turista látogatja, kicsit rejtve van a világ szeme elől.

Az itt található villákat a 90-es években építették és van pár állandó lakosuk is, de a legnagyobb része nyaraló. Van itt egy beach bar, ahol minden szerdán heti piacot is tartanak.

Sokan paraglideoznak és kite szörföznek itt, de népszerű a sétálók és futók körében is. Tavasszal rengeteg vadvirág borítja a tájat, így a látvány csodaszép. Akik itt nyaralnak, azoknak mindenképpen érdemes autót bérelni, mert viszonylag nehezen közelíthető meg.

Nissi Beach

Nissi Beach – Fotó: Pixabay